Problemen oplossen - Verbindingsproblemen en DNS-instellingen

Je DNS (Domain Name System) instellen op 8.8.8.8 kan een slimme zet zijn bij het oplossen van computerproblemen die te maken hebben met internetconnectiviteit. De publieke DNS-server van Google, 8.8.8.8, staat bekend om zijn betrouwbaarheid en snelheid bij het vertalen van domeinnamen naar IP-adressen. Door deze als DNS-server te gebruiken, kun je specifieke lokale serverproblemen of netwerkcongestie omzeilen die van invloed kunnen zijn op je verbinding en je games kunnen verstoren.

Probeer dit alleen als je je op je gemak voelt bij het wijzigen van je systeeminstellingen. Zo niet, dan raden we je aan een IT-professional te raadplegen.

Hoe uw DNS instellen op 8.8.8.8

Voor Windows:

1. Open Netwerkinstellingen: Klik op het menu Start en ga dan naar Instellingen (het tandwielpictogram). Selecteer "Netwerk & internet".
  2. Ga naar Netwerkverbindingen: Klik in de Netwerk- en internetinstellingen op "Adapteropties wijzigen".
  3. Kies je verbinding: Klik met de rechtermuisknop op het netwerk dat je gebruikt (dit kan Ethernet of Wi-Fi zijn) en selecteer vervolgens "Eigenschappen".
  4. Selecteer IPv4-eigenschappen: Scroll naar beneden, zoekGG "Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)" en klik erop. Klik vervolgens op "Eigenschappen".
  5. DNS-server wijzigen: Selecteer "Gebruik de volgende DNS-serveradressen" en voer 8.8.8.8 in in het veld Voorkeurs-DNS-server. Klik op "OK" en vervolgens op "Sluiten".

Voor Mac:

1. Open Systeemvoorkeuren: Klik op het Apple-pictogram in de linkerbovenhoek van je scherm en selecteer vervolgens "Systeemvoorkeuren".
  2. Ga naar Netwerkinstellingen: Klik op "Netwerk".
  3. Kies uw verbinding: Selecteer je netwerkverbinding (Wi-Fi of Ethernet) in de linker zijbalk en klik vervolgens op "Geavanceerd".
  4. Selecteer DNS: Ga naar het tabblad "DNS".
  5. DNS-server toevoegen: Klik op het pictogram "+" onder het vak DNS-servers en voer 8.8.8.8 in. Druk op Enter of klik op "OK".
  6. Wijzigingen toepassen: Klik op "OK" en "Toepassen" om de wijzigingen op te slaan.

Voor Android:

1. Open de Instellingen-app op je Android-toestel.
  2. Selecteer Netwerk & internet.
  3. Scroll naar beneden en tik op Private DNS.
  4. Selecteer de hostnaam van de Private DNS-provider.
  5. Voer de hostnaam van een DNS-provider in (bijvoorbeeld dns.google).
  6. Tik op Opslaan

Voor iOS:

1. Tik op Wi-Fi.

2. Tik op "i" naast de naam van de verbonden Wi-Fi of een andere Wi-Fi.

3. Tik op DNS configureren.

4. Tik op HandmatigServer toevoegen.

5. Typ vervolgens het DNS-serveradres (bijvoorbeeld 8.8.8.8).

6. Tik op Opslaan

Zodat je het weet, het wijzigen van je DNS-instellingen kan invloed hebben op je internetverbinding. Als je problemen ondervindt, kun je altijd terugkeren naar de standaardinstellingen door "Automatisch DNS-serveradres verkrijgen" te kiezen (Windows) of de toegevoegde DNS-server te verwijderen (Mac).